Utbildningar som ger resultat

Kunskap om den skärande och kapande processen och tillräcklig förståelse för att kunna utnyttja verktygens fulla potential kan vara skillnaden mellan maskiner som snurrar eller står still. Vårt utbildningserbjudande innehåller allt ni behöver från basutbildningar i skärteknik till produktionsekonomi. En motiverad personal bidrar aktivt i den dagliga verksamheten. Vi arrangerar ocksa skräddarsydda utbildningar efter era behov och förutsättningar.

Utbildningar inom skärande bearbetning

Fortiva erbjuder allt från teoretiska grundkurser till handledda kundanpassade utbildningar inom skärande bearbetning, produktionsekonomi och processoptimering. Helt unika utbildningar som direkt ökar din lönsamhet. Fortivas erfarenhet av att hålla kurser sträcker sig tillbaka till 1990. Genom denna erfarenhet har vi lärt oss att anpassa kurser efter behov och önskemål. Inför varje skräddarsydd utbildning går vi gemensamt igenom innehållet och anpassar detta efter behov. Utbildningarna avslutas med prov för aktuellt ämne där deltagarna är anonyma.

Kunskapsgaranti

Fortiva erbjuder utbildning till kunder – kunder som vår säljorganisation besöker regelbundet. Genom detta har vi möjlighet att ge kundsupport efter genomförd utbildning, för att bättre ta till vara på och utveckla det som lärts ut under utbildningen.

Garanti och kvalitet

Fortiva är certifierade och godkända av Kennametal, Vargus, SMW Autoblok och Allmatic. Med dessa leverantörerna som bas innebär det en trygghet för dig som bokar utbildning hos oss, vilket också garanterar en professionell och effektiv kvalitetsutbilning när det gäller såväl pedagogik, innehåll samt expertis.

Kursintyg

Efter varje avslutad kurs erhållls kursintyg för genomförd utbildning, aktuellt ämne och kurslängd.

Våra utbildningar 2018

Grundutbildning i bearbetningsteknik

Kursen är teoretisk och syftar till att ge deltagaren en allmän grundkunskap och förståelse för den skärande bearbetningsprocessen inom svarvning, fräsning och borrning.

Verktygsförslitning och verktygsmaterial

Kursen syftar till att ge en fördjupning i verktygsförslitning och dess påverkan på den skärande processen. Kursdeltagarna får genomgång av olika skärmaterial och beläggningar. Dessutom lära sig tyda de olika förslitningstyperna, samt åtgärd för förbättring. Finns möjlighet använder vi och utgår helst från verktyg i produktion hos kund.

Applikationsteknik, uppspänning svarvning

Kursen syftar till att ge en fördjupad kunskap inom applikationsteknik för uppspänning och fixturering vid svarvning. Målet är att kursdeltagarna efter genomförd utbildning ska fått vetskap om de olika fixtureringstekniker som finns på marknaden, samt dess fördelar och tekniska beräkningar.

Applikationsteknik vid svarvning

Kursen syftar till att ge en fördjupad kunskap inom applikationsteknik för svarvning, spårbearbetning, avstickning och gängsvarvning. Målet är att kursdeltagarna efter genomförd utbildning ska ha fått vetskap i metodval och verktyg för dessa, samt tekniska och ekonomiska beräkningar.

Applikationsteknik vid fräsning

Kursen syftar till att ge en fördjupad kunskap inom applikationsteknik för fräsning. Kursdeltagarna ges möjlighet att välja metod, verktyg och fixturering samt tekniska och ekonomiska beräkningar.

Applikationsteknik vid hålbearbetning

Kursen syftar till att ge en fördjupad kunskap inom applikationsteknik för håltagning. Kursdeltagarna ges möjlighet att välja metod och verktyg, samt tekniska och ekonomiska beräkningar.

Produktionsekonomi

Kursen syftar till att ge en baskunskap inom produktionsekonomi. Kursdeltagarna ges möjlighet till att jämföra och analysera olika bearbetningsmetoder, optimera dem för att få bäst produktionsekonomi. Därefter läggs dessa in i olika volym/maskin-scenarion för olika utfall.

Kontakta Fortiva för mer information om priser, tidpunkter etc eller beställ vår utbildningsbroschyr så skickar vi den till dig: Telefon 010-121 91 00 eller info@fortiva.se

Utbildningar inom kapande bearbetning

Hur ställer man in maskinen innan sågning med klinga? Vilken klinga ska man använda? Hur kontrollerar man skärvätskan vid sågning med bandsågblad? Vilken betydelse har ren arbetsmiljö för sågresultatet? Fortiva erbjuder populära teoretiska- och praktiska utbildningar inom bandsågning och klingsågning som alla har slutmålet: Att lära sig kapteknik som i slutskedet ökar din lönsamhet! Fortivas utbildningar inom kapande verktyg utgår från slutmålet att öka din lönsamhet i själva kapningen. Genom att lära sig mer om grunderna om hur man på rätt sätt vårdar och tar hand om bandsågblad, bandsågar, klingor och klingsågar, ökar de ekonomiska förutsättningar för att slutligen kapa på ett mer effektivt och lönsamt sett. Genom åren har vi utbildat många från företag som t ex Tibnor, Ovako, Sandvik, Thyssen Krupp, BE-Group, Uddeholm, Outokumpu med flera.

Våra utbildningar 2018

Utbildningar i bandsågning

Efter utbildningen har dina operatörer en mycket bättre grund att stå på när det gäller att såga på det mest ekonomiska sättet. Kursen vänder sig inte enbart till sågoperatörer, utan också t ex arbetsledare, platschefer, och underhållspersonal. Deltagare kommer från både små och stora företag. Kursen delas upp i en teoretisk och en praktisk del.

Du lär dig bland annat:

 • Hur bandsågbladet ska behandlas – från förpackning till att det sitter i maskin.
 • Hur maskinerna ska ställas in innan sågning.
 • Hur man kontrollerar sågstyrningar.
 • Hur man kontrollerar skärvätskan.
 • Hur man kontrollerar bandspänningen.
 • Hur man ställer in bandborsten och vilken betydelse den har.
 • Hur man räknar ut skärdata och vilken betydelse det har.
 • Vad tandbelastning är och vilket värde det ska vara för att få en vibrationsfri sågning.
 • Vilken betydelse en ren arbetsmiljö har för sågresultatet.

Utbildningar i klingsågning

Efter utbildningen har dina operatörer en mycket bättre grund att stå på när det gäller att kapa på det mest ekonomiska sättet. Kursen vänder sig inte enbart till sågoperatörer, utan också t ex arbetsledare, platschefer, och underhållspersonal. Deltagare kommer från både små och stora företag. Kursen delas upp i en teoretisk och en praktisk del.

Du lär dig bland annat:

 • Hur man hanterar verktygen.
 • Hur maskinerna ska ställas in innan sågning.
 • Hur man räknar ut skärdata.
 • Olika typer av klingor och vilka man ska använda.
 • Kapa genom praktiska övningar.

Kontakta Fortiva för mer information om priser, tidpunkter etc: Telefon 010-121 91 00 eller info@fortiva.se